Bizonyos ételtípusok sokkal addiktívabbak, mint mások.

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy vannak napok, amikor sokkal jobban kívánsz bizonyos ételeket és ízeket, amikor szívesen ennél pár szem csokit, vagy bűnöznél a tévé előtt egy zacskó chipsszel, de sehogy sem tudod lebeszélni magad arról, miért ne csináld.

Amerikai kutatók szerint az emberek 20%-a szenvedhet ilyen fajta ételfüggőségben anélkül, hogy tudna róla. Az ételfüggők vágyat éreznek bizonyos ételek vagy ízek után, és képtelenek leállni a fogyasztásukról. Nem képesek megfelelően kontrollálni az étvágyat, gyakran már a következő étkezésen jár az eszük, és akkor is késztetést éreznek arra, hogy bekapjanak valamit, ha már tele vannak. Ez a fajta addikció azt hozza magával, hogy bizonyos ételtípusokból sokkal gyakrabban és többet fogyasztanának, mint amire valójában a szervezetüknek szüksége lenne, ez pedig nemcsak a pluszkilók gyarapodását okozhatja, de szív- és érrendszeri betegségek kiindulópontja is lehet. Mitől addiktív egy étel?Akárcsak az alkoholfogyasztás és más addikciók esetében, a háttérben az agy jutalmazásért felelős rendszerének megváltozott működése áll. Evéskor a szervezet többek között boldogsághormont – dopamint – szabadít fel, ezt az agy élvezetként értékeli. Kialakulhat olyan állapot, amikor a normálisnál sokkal nagyobb elégedettséget és örömöt érez valaki étkezés után. A következő alkalommal így sokkal több dopaminra lesz szükség, hogy elérje az ember ugyanazt a hatást, azaz sokkal nagyobb mennyiségű étellel tud csak kompenzálni.

A magas kalóriatartalmú ételek kapcsolódnak leginkább a jutalmazó központhoz, így a leginkább függőséget okozó ételek erőteljesen sósak, cukrosak vagy zsírosak. A Michigani Egyetem kutatása is alátámasztotta ezt a feltételezést kísérletében. 518 személy étkezési szokását vizsgálták egy ételaddikciós skála alapján, amelyen 35, természetes és feldolgozott étel szerepelt. A résztvevőket arra kérték, hogy rangsorolják, mennyire nehéz ellenállniuk egy-egy adott ételnek. 1-essel az egyáltalán nem addiktív, 7-essel a rendkívül addiktív ételt kellett jelölniük. A kutatásból kiderült, hogy 7-10%-uknál teljes ételfüggőséget, 92%-uknál függőségi magatartást állapítottak meg bizonyos ételeknél. A magasabb zsírtartalmú és glikémiás indexű ételek sokkal nagyobb addikciót váltottak ki az emberekből, mint kalóriaszegényebb társaik. A kutatás során az eredmények alapján felállították a listát a rendkívül addiktív és nem addiktív ételekről.Leginkább függőséget okozó ételek:1. pizza (4,01),2. csokoládé (3,73),3. chips (3,73),4. sütemények (3,71),5. fagylalt (3,68).A 18-as listán helyet kapott a hasábburgonya, a cukros üdítők, a torta, a muffin, a bacon, a sült csirke, a gumicukor és a pattogatott kukorica is.

Legkevésbé függőséget okozó ételek:1. uborka (1,53),2. sárgarépa (1,60),3. bab (1,63),4. alma (1,66),5. barna rizs (1,74).A legkevésbé addiktív ételek listáján helyett kapott még többek között a lazac, az eper, a granola, a krékerek, a tojás és a csirkemell is.